logo~stef/blog/

Szellemjog

2009-01-18

ha már posztoltam ma kettőt, akkor ez a novemberből bennragadt pont témába vág, ezért most gyorsan megnyomom a publish gombot. íme:

A szabadalmakat érintő jelentős előrelépés történt az egyesült államokban, nagymértékben korlátozták az üzleti szabadalmak odaítélését. A döntés nem volt egyszerű, az értelmezésével és hatásaival még el lesznek a szakértők egy ideig. Jó lépés a helyes irányba, bár továbbiakra is szükség lesz, reméljük itt Európában is elindulunk ezen az úton.

Az EU-ban is kezdik felismerni, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás az internet korában nem megfelelő. Ellentétben a francia példával és a magyar kezdeményezéssel, Brüsszelben értelmesebben közelítik meg ezt a témát.

Közben szintén Brüsszelben egy másik fronton viszont újra megpróbálják becsempészni a francia 3vétség törvényjavaslatot. Fontos, hogy hallassuk a hangunkat ez ellen: az internethez való jog alapvető! Elnézve a múltkori szavazás eredményeit, jobban is informálhatnánk a képviselőinket erről a témáról. Ez utóbbi oldal felvillantja egy netes demokrácia ígéretét (árnyát, nézőpont kérdése), érdemes nézegetni. Hogyan lehet informálni a képviselőinket? Már erre is létezik oldal.

A Szabad Szoftver Alapítvány kiadta a GNU Free Documentation License új változatát, ami lehetővé teszi a kompatibilitást a Creative Commons licencekkel. Ez azért fontos, mert a wikipédia tartalmának nagy része a GFDL oltalma alá esik, ezt pedig eddig nem lehetett keverni CC tartalommal.

teljesen független a fentiektől: végre európában is lehet kapni az XO-t!!! A gyerekből zsenit csinál és közben még jótékonyak is lehetünk.

permalink


next posts >
< prev post

CC BY-SA RSS Export
Proudly powered by Utterson